MTP MPO glasvezelkabels

MTP MPO glasvezelkabels

Wilt u een glasvezelnetwerk aanleggen en bent u op zoek naar meer uitleg over de MTP/MPO glasvezel bekabeling? Dan bent u bij Intronics aan het juiste adres. Wij vertellen u wat u moet weten over MTP/MPO bekabeling.
 • Wanneer kies ik voor MTP/MPO bekabeling?
 • Waar staat MTP/MPO voor?
 • Wat is het verschil tussen MTP en MPO?
 • Hoe bepaal ik de juiste kwaliteit?
 • Wanneer gebruik ik welk type kabel?
 • Waar moet ik verder op letten bij MTP/MPO bekabeling?

Verkoop afdeling

Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

t. +31 (0)342 407040
m. sales@intronics.nl
Neem contact op

Wanneer kies ik voor MTP/MPO glasvezelbekabeling?

MTP/MPO glasvezel kabels zijn ideaal voor toepassingen die om veel bandbreedte vragen (vanaf 40G), waar de afstand relatief kort is (meestal tot 100m) en waar veel verbindingen in weinig ruimte worden gerealiseerd (zogenaamde High Density oplossingen). Deze kabel en connector bevat 12 of meer vezels en door de bandbreedte van meerdere vezels te combineren worden hoge snelheden behaald.

MTP/MPO glasvezel kabels zijn uitermate geschikt voor o.a. de volgende toepassingen:
 • Datacenters
 • Backbones in (LAN) netwerken
 • Ontsluiten van wifi of 4G en 5G masten

Waar staat MTP/MPO voor?

MPO is een afkorting van Multi-fiber Push On. MPO is de generieke benaming van de connector die meerdere vezels tegelijk verbindt. Een verbeterde versie daarvan is de MTP® connector. MTP® is de afkorting van Mechanical Transfer Push-Pull en is een gepatenteerde connector van US Conec.
Intronics levert MTP/MPO glasvezel kabels van het merk ACT. ACT kabels zijn voorzien van de verbeterde MTP® US Conec Elite connector, maar worden MTP/MPO kabels genoemd. Dit omdat beide termen in de markt gebruikt worden en MTP ook MPO genoemd mag worden.

Wat is het verschil tussen MTP en MPO?

Kort samengevat is de kwaliteit van de MTP connector beter, wat resulteert in een stabielere en betrouwbaardere verbinding. De voordelen van een MTP connector t.o.v. een MPO connector zijn:
 • Verwijderbare connectorbehuizing wat leidt tot meer flexibiliteit
 • Onder fysieke druk blijft de verbinding van een MTP connector beter in stand
 • Verbeterde geleidingspinnen wat leidt tot hogere precisie en minder slijtage per steekcyclus
 • Aanwezigheid van een extra klem wat leidt tot betere bescherming van de vezels

Hoe bepaal ik de juiste kwaliteit?

Op basis van het uiterlijk van een kabel is niet te bepalen wat de kwaliteit is. Er is een aantal punten waar u op moet letten om de kwaliteit te bepalen.

Grades

Er zijn verschillende gradaties in kwaliteit opgesteld door het International Electrotechnical Commision (IEC). Grade A tot en met C. Met Grade A bent u verzekerd van de beste kwaliteit vezels en connectoren. Voor professionele toepassingen waarbij betrouwbaarheid voorop staat adviseren wij Grade A

Testrapport

Kiest u voor kabels met een individueel testrapport? Dan bent u ervan verzekerd dat uw kabel is getest en bent u op de hoogte van de optische prestaties in uw netwerk. Optische prestaties als demping en reflectie hebben direct invloed op de snelheid en betrouwbaarheid van de kabel.

Testrapport van ACT MTP/MPO kabel. Iedere vezel is op twee golflengtes in beide richtingen getest op demping (IL) en reflecties (RL).

100% 3D getest

Voor MTP/MPO kabels adviseren wij alleen kabels te kiezen waarvan de connectoren 100% 3D getest zijn. Bij “standaard” patchkabels volstaat een steekproef, maar doordat de vezels in één enkele ferrule verwerkt zijn is het bij MTP/MPO glasvezel kabels cruciaal om iedere connector 3D te testen.

Kwaliteitsbewaking productieproces

Grade, een individueel testrapport en 100% 3D getest vertellen echter niet het hele verhaal. Van groot belang is het productieproces en de kwaliteitsbewaking hiervan.
Een verkeerd gepolijste connector kan ervoor zorgen dat binnen afzienbare tijd na installatie de optische prestaties van uw connector minder worden. Dit is niet zichtbaar in het testrapport omdat direct na productie gemeten wordt. Het kan ook bij Grade A onderdelen voorkomen bij fouten in het productieproces.

Tip! Kies voor een gerenommeerd merk

Als u kiest voor een gerenommeerd merk is de kans op fouten in uw netwerk minimaal. ACT is een gerenommeerd merk en heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd door het leveren van consistente kwaliteit. ACT doet er alles aan om hoge consistente kwaliteit te leveren. ACT levert gegarandeerde kwaliteit en dat ervaart u dagelijk in een betrouwbaar netwerk.

Wanneer gebruik ik welk type kabel?

MTP/MPO patchkabels gebruikt u voor het verbinden van actieve apparatuur onderling. MTP/MPO patchkabels worden meestal gebruikt om te patchen in 19” kasten. In enkele gevallen vindt u MTP/MPO patchkabels ook in kabelgoten om grotere afstanden te overbruggen.
MTP/MPO patchkabel worden ook gebruikt als verbinding met de vaste bekabeling. Vaste bekabeling (ook bekend als installatiebekabeling) kan (meervoudige) trunkbekabeling binnen een datacenter of serverruimte maar ook een buitenkabel.

Meervoudige trunkkabel

MTP/MPO trunkkabels of meervoudige trunkkabels gebruikt u voor het aanleggen van de infrastructuur van uw datacenter of serverruimte. Deze kabels zijn voorzien van een extra mantel die de kabels geschikt maakt voor langere lengtes.
Trunkkabels worden ook gebruikt om meerdere MTP/MPO verbindingen over lange afstand tot stand te brengen.

Buitenkabel

MTP/MPO buitenkabels worden onder andere gebruikt voor het ontsluiten van 4g of 5g zendmasten. Deze kabels zijn waterafstotend, uv bestendig en vaak ook voorzien van een water en stof afstotende connector.

Waar moet ik nog meer op letten bij MTP/MPO bekabeling?

Als u kiest voor de MTP/MPO glasvezelbekabeling zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:
 • Vanwege het gebruik van meerdere vezels kunnen deze kabels op meerdere manieren gekruist zijn.
 • MTP|MPO connectoren zijn er in zowel male als female uitvoering.
 • Adapters zijn er in key up en key down uitvoering. Lees hier meer over key up en key down.

Onze professionals staan voor u klaar

Onze professionals staan klaar om u te helpen. Laat ons weten als u behoefte heeft aan extra informatie of hulp bij het kiezen van een passende oplossing.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op:
Nederland: tel. +31 (0)342 407040, sales@intronics.nl
België: tel. +32 (0)14 220 334, sales@intronics.be
Neem contact op
Aan het laden
Aan het laden