KVM schakelen tussen Talpa radiozenders

De studio’s van de bekende radiozenders van Talpa zijn door Intronics voorzien van IHSE KVM apparatuur. De radiostations van Radio 538, Skyradio, Radio Veronica en Radio 10 kunnen zo eenvoudiger schakelen tussen systemen. Dit beidt nog meer flexibiliteit tijdens de diverse uitzendingen.

Case study

Wilt u meer informatie over deze case study? Neem dan contact op met onze afdeling KVM.
t. +31 (0)342-407040
m. sales@intronics.nl
DOWNLOAD CASE STUDY

Behoefte aan meer flexibiliteit bij radio studio’s

Bij de herbouw en uitbreiding van het studio complex in Hilversum ontstond bij Talpa de wens om te investeren in de beste en nieuwste technieken, zodat productie en engineering medewerkers alle mogelijkheden hebben om een programma optimaal voor te bereiden en presenteren. Hiervoor werd een projectteam opgesteld door Talpa, geleid door Jaap van der Steeg. Thomas Rouw, business development manager van Intronics, werd ingeschakeld voor de ontwikkeling van het nieuwe KVM systeem. In het plan voor dit systeem werden zes individuele broadcast studio’s uitgewerkt. Vier van de zes studio’s behoren tot de standaard broadcast studio’s (Sky Radio, Veronica, Radio 538 en Radio 10), de overige twee studio’s dienen als back-ups, mocht één van de standaard studio’s uitvallen.
Tijdens het ontwikkelproces werd het idee geopperd om alle studio’s met elkaar te verbinden bij een centraal punt in de Centrale Apparaatkamer (CAR). Op deze manier kan elke radiostudio verbinding maken met elke computer, waar ook in het gebouw. Dit zorgt voor complete vrijheid bij de studio selectie van een radio-uitzending. Hoewel elk radiostudio is toegewezen aan een specifiek radiostation en autonoom kan opereren, biedt deze extra connectivity oplossing meer back-up mogelijkheden tussen de studio's.

A specification for flexibility and versatility

Een andere wens die naar voren kwam tijdens het ontwikkelproces was de mogelijkheid om het nieuw systeem zo eenvoudig mogelijk te beheren en managen, zonder herconfiguratie tussen programma’s. In het onwaarschijnlijke geval dat er iets misgaat in de continue stroom van muziek en entertainment kan er zo ook makkelijk omgeschakeld worden naar een ander computer systeem of studio.

Naast deze radiostudio’s werden vijftien opnamestudio's, edit suites en news rooms ontwikkelt die ook aan het nieuwe systeem zijn aangesloten, zodat productiemedewerkers en content editors flexibele toegang tot alle productietools hebben.

Makkelijk switchen tussen studio’s en meer back-up mogelijkheden

In plaats van vaste verbindingen tussen apparaat en werkplek, zijn alle bronapparaten en werkplekken van een individuele studio verbonden met hun eigen KVM-matrix, waardoor DJ’s rechtstreeks toegang hebben tot de uitzendapparatuur die op dat kanaal wordt gebruikt. Met deze configuratie kan elke studio zo nodig afzonderlijk worden gebruikt. Wisselen tussen programma’s is een eenvoudige herconfiguratie van verbindingen tussen werkplekken en bronnen. Een eenvoudig proces door instellingen te wijzigen met behulp van het touchscreen naast de mengtafels of knoppen daarop in de radiostudio's. Om de vergrote verbindingsmogelijkheden tussen studio’s te waarborgen zijn de KVM matrix switches met elkaar verbonden door individuele Matrix Grid connecties. Matrix Grid is een zeer effectieve methode om meerdere matrixen met elkaar te verbinden tot één, veel grotere matrix, die elke gebruiker toegang geeft tot elk computer systeem, ongeacht waar het zich op het KVM netwerk bevindt en op welke matrix het is aangesloten.
Een DJ of producer kan in elke studio toegang krijgen tot een voor gedefinieerde reeks van compters en bronnen in het gebouw, dit geeft de keuzevrijheid om elke studio te gebruiken voor elk programma en hiermee in te spelen op de vraag naar meer back-up mogelijkheden.
Het ontwerp voor het systeem gaat nog een stap verder, waarin additionele ruimtes zoals: de Master Control Room, news rooms en engineering bureaus deel uitmaken van de KVM omgeving. Deze ruimtes kunnen, als de situatie zich voordoet, zelfs worden gebruikt door DJ’s om live programma's te hosten.

Extra functionaliteiten voor beheer en controle

De Draco tera KVM-switches van IHSE, beschikken over meerdere functionaliteiten. Naast extension en switching tussen verschillende computersignalen, is het mogelijk om alle apparaten te repliceren en monitoren terwijl ze in gebruik zijn. Hierdoor kunnen Talpa technici externe apparaten controleren en zelfs beheren vanaf hun bureau, buiten de radiostudio. Het engineeringteam kan ervoor zorgen dat alle uitzendingen voldoen aan strenge uitzendnormen zonder de presentatoren of producenten in de studio's te hoeven onderbreken of de workflow te verstoren.

BYOD in de radiostudio

Niet alleen de DJ heeft in de radio studio behoefte aan snelle en eenvoudige koppelingen, ook voor studio gasten is dit essentieel. Een gast DJ of -muzikant neemt vaak een eigen laptop met eigen aantekeningen of muziek mee. Of er is een behoefte om via een audiorecorder een soundtrack of sound-bite van een mobiel apparaat af te spelen. Al deze mogelijkheden worden in de nieuwe situatie ondervangen door een groot aantal USB-poorten in de studio's. Meegebrachte apparaten worden in het systeem geïntegreerd en voor de uitzending beschikbaar door slechts één USB-kabel aan te sluiten.

Samengaan van audio- en video-uitzendingen

In de uitzendingen van Talpa radio zenders wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Visual Radio. Standaarden voor video verschillen van de standaarden die worden gebruikt in audio- of computerdomeinen. Het gebruik van deze verschillende videoformaten vormt geen probleem voor de IHSE-gebaseerde distributie-infrastructuur. De Talpa-infrastructuur omvat meerdere SDI-Console modules waarmee computerbronnen worden gedistribueerd via de SDI-infrastructuur van het complex. Dit vereenvoudigt de signaalwisseling en distributie rond het gebouw en vermindert de behoefte aan extra converters.

Ontwikkelt met het oog op de toekomst

Gedurende het hele proces heeft het engineeringteam van Talpa in het achterhoofd gehouden dat het complex in de toekomst blijft groeien. Het systeem van IHSE maakt dit mogelijk: Spare matrix poorten zijn beschikbaar, extra glasvezel is door het hele gebouw gelegd en nieuwe matrixen kunnen eenvoudig met het netwerk worden verbonden door de Matrix Grid. Een nieuwe studio opzetten is een fluitje van een cent door een studio matrix met de MCR matrix te verbinden. 
Over Talpa
Vanaf de oprichting in 2012 is Talpa in rap tempo uitgegroeid tot de grootste broadcast entertainer van Nederland. De thuisbasis van Talpa is te vinden in Hilversum, het centrum van media en broadcasting in Nederland Talpa bereikt elke week meer dan 7 miljoen mensen via een brede range radiozenders, waaronder 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Door nieuwe concepten en ideeën blijft Talpa zich ontwikkelen en waarborgen zo de groeiende aanwezigheid in Nederland. 

KVM oplossingen worden getest in ons eigen KVM-testlab

Het KVM  team richt zich op de professionele audio/video en commando en controle (KVM) markt. Door de jarenlange ervaring in de professionele AV- en KVM-wereld denkt Intronics in oplossingen, niet in producten. We kennen de markt, geven onafhankelijk advies, leveren verschillende KVM-oplossingen. Deze oplossingen worden getest in ons eigen volledig uitgeruste KVM-testlab.

Het KVM-testlab wordt gebruikt voor pre- en after-sales ondersteuning zoals:
  • Het testen van producten
  • Proof of Concept
  • Onderzoek & Ontwikkeling
  • Bètatesten van uw oplossing
  • Het ontwikkelen van centrale kennis

Onze KVM professionals staan voor u klaar

Wij staan in direct contact met onze fabrikanten. Laat ons weten als u behoefte heeft aan extra informatie of hulp tijdens het kiezen van een passende oplossing.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op:
Nederland: tel. +31 (0)342 407040, sales@intronics.nl
België: tel. +32 (0)14 220 334, sales@intronics.be
NEEM CONTACT OP
Aan het laden
Aan het laden