KVM over IP radiostudio installatie

Bij de Belgische radiozender NRJ is een KVM over IP radiostudio geïnstalleerd.  "Bij het ontwerp en het onderzoek voor de nieuwe faciliteiten moesten we er rekening mee houden dat we maximale compatibiliteit wilden bereiken met de huidige on-air studio's van Nostalgie en de toekomstige NRJ studio", aldus Luk De Groote, technisch manager van beide radiostations.

De Groote besloot om samen te werken met RadioStudio.be, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de integratie en verhuur van omroepapparatuur en Intronics, specialist in KVM oplossingen.

Case study

Wilt u meer informatie over deze case study? Neem dan contact op met onze afdeling KVM.
t. +31 (0)342-407040
m. sales@intronics.nl
DOWNLOAD CASE STUDY

Extra schaalbaarheid door gebruik van IP-netwerk

“Het sleutelwoord was schaalbaarheid”, zegt Tom Callebaut, manager van RadioStudio.be “Vroeger had je een specifieke console of audiomatrix en een vast aantal in/uitgangen. Vandaag hebben we het over IP, de enige beperking is de bandbreedte van het netwerk." 

De opdracht omvatte de bouw, installatie, akoestisch ontwerp en technische integratie van twee studio's voor NRJ, met de mogelijkheid om een uitwisselbare studio te maken voor eventuele uitzendingen van Nostalgie. Alle bronnen moesten uitwisselbaar zijn tussen beide radiozenders, wat een naadloze en snelle omschakeling tussen beide vereist, zonder dat het publiek het merkt.

Beide studio’s werden uitgerust met schaalbare systemen die NRJ België nodig heeft; om het aantal gelijktijdige kanalen uit te breiden van 10 tot 35, zonder dat er extra apparaten nodig zijn. 

Adderlink biedt flexibiliteit en minimale latency

"We gingen uit van het basisidee om geen enkele computer in de on-air studio te hebben", onderstreept De Groote. "Software en systemen die in de studio draaien, zijn via KVM via IP verbonden met de Master Control Room (MCR)".

Intronics leverde het KVM-systeem voor de radio studio’s. "De grote voordelen van de implementatie van KVM zijn veiligheid, beperkingen van geluiden en warmte van computers, alle bronnen in een klimaat- en stofvrije omgeving, ergonomie (één module in de on-air ruimte in plaats van computers) en multitasking. Meerdere gebruikers kunnen vanaf elke locatie tegelijkertijd aan het systeem werken", legt Yves Van Hullebusch, account- en projectmanager KVM bij Intronics Belgium, uit. 
"Voor NRJ hebben we de Adderlink XDIP PoE-modellen van Adder Technology gebruikt: Zes compacte KVM receiver modules zonder bewegende onderdelen per studio, die volledig over IP lopen met een latency van minder dan 25 ms." Het systeem is uiterst flexibel, omdat er geen managementservers nodig zijn - het systeem kan worden uitgebreid met eenvoudige Layer 2-switches. ADDER XDIP bestaat uit één enkele module die zowel als zender en als ontvanger kan functioneren.

Een groot voordeel voor de studio’s is dat de KVM ook over power over ethernet kan werken. Er is dan ook geen behoefte aan aparte stroomadapters. De on-air studio van NRJ België is een van de eerste in België die de XDIP-oplossing implementeert, het nieuwste platform van Adder Technology." 

In de NRJ studio's worden 30 Adderlink XDIP’s gebruikt om beelden van de computers in het datacenter op zes schermen in de studio’s weer te geven. Daarnaast is de KVM geconfigureerd voor DJ's en co-hosts, afspeelsoftware, bewerkingsschermen voor opnames en een multifunctioneel scherm om een gemeenschappelijke bron zoals het radiosysteem, of een kloon van het afspeelscherm te bedienen. Er is in minder dan twee maanden een volledig nieuw FM-zendernetwerk van de grond af aan opgebouwd. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan het ontwerp van het netwerk om een maximale dekking binnen de criteria van de licentie te garanderen.

Visual Radio: radio uitzending op tv

Doordat SBS Belgium één van de eigenaren is van NRJ, was het niet meer dan logisch dat visuele radio geïntroduceerd werd. Het ochtendprogramma is nu tussen 6 en 9 uur te vinden op tv-zender ZES. Met de KVM worden de schermen op de achterwand met content vanuit de computers in het datacenter gevoed en kunnen deze indien gewenst ook bediend worden.

"Het is 10 jaar geleden dat een nieuw radiostation in Vlaanderen werd gelanceerd en het is verbazingwekkend dat we NRJ in zo'n korte tijd in de lucht hebben gekregen", aldus Tom Klerkx, directeur van NRJ en Nostalgie, "Ik ben trots op ons technische team, dat de klus geklaard heeft."

Over NRJ

NRJ is een Belgische radiozender die sinds september 2018 digitaal (DAB+, digitale TV, streaming) uitzendt in Vlaanderen. NRJ zendt vanuit Antwerpen uit en is een zusterzender van Nostalgie. Beide zenders zijn eigendom van SBS Belgium en de uitgeverij Mediahuis.

KVM oplossingen worden getest in ons eigen KVM-testlab

Het KVM  team richt zich op de professionele audio/video en commando en controle (KVM) markt. Door de jarenlange ervaring in de professionele AV- en KVM-wereld denkt Intronics in oplossingen, niet in producten. We kennen de markt, geven onafhankelijk advies, leveren verschillende KVM-oplossingen. Deze oplossingen worden getest in ons eigen volledig uitgeruste KVM-testlab.

Het KVM-testlab wordt gebruikt voor pre- en after-sales ondersteuning zoals:
  • Het testen van producten
  • Proof of Concept
  • Onderzoek & Ontwikkeling
  • Bètatesten van uw oplossing
  • Het ontwikkelen van centrale kennis

Onze KVM professionals staan voor u klaar

Wij staan in direct contact met onze fabrikanten. Laat ons weten als u behoefte heeft aan extra informatie of hulp tijdens het kiezen van een passende oplossing.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op:
Nederland: tel. +31 (0)342 407040, sales@intronics.nl
België: tel. +32 (0)14 220 334, sales@intronics.be
NEEM CONTACT OP
Aan het laden
Aan het laden