Glasvezel verbindt signalen over grote afstand

Glasvezel verbindt signalen over grote afstand

Wat is een glasvezel?
Om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren worden bij glasvezelverbindingen lichtsignalen door lange vezels van optisch zeer helder glas gestuurd.

Hoe is een glasvezelkabel opgebouwd?
Een glasvezel (125 micron ofwel 1/8ste millimeter dun) is opgebouwd uit een core met daaromheen de cladding. De core / kern is de glasvezel en bestaat uit helder glas waardoor het lichtsignaal gaat. De cladding is een beschermende laag van donker glas met een lagere brekingsindex, zodat het lichtsignaal niet ontsnapt en het licht teruggestuurd wordt om zijn gang voort te zetten.

Verkoopafdeling

Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

t. +31 (0)342 407040
m. sales@intronics.nl
Neem contact op

Verschillende soorten vezels

Er bestaan verschillende soorten vezels. In de telecom en ICT markt worden twee soorten gebruikt: singlemode en multimode vezels.

Multimode vezel voor korte afstanden

Multimode vezels worden gebruikt voor korte afstanden en hebben als lichtbron een LED of VCSEL. Deze vezels zijn beperkt in lengte en snelheid. Er zijn verschillende generaties multimode vezels beschikbaar, van OM1 tot OM5. Welke variant u het beste kunt gebruiken hangt af van de toepassing en of u een bestaand netwerk uit gaat breiden.

Singlemode vezel voor lange afstanden

Singlemode vezels worden gebruikt voor langere afstanden en hebben bijna oneindige bandbreedte. De lichtbron van een singlemode vezel is een laser, daardoor is deze krachtiger en nauwkeuriger, maar ook duurder dan een LED of VCSEL. De afgelopen jaren is het prijsverschil echter steeds verder gedaald, waardoor singlemode ook steeds vaker gebruikt wordt voor korte afstanden.
Bekijk hieronder een overzicht van verschillende glasvezeltypes:

Welke oplossing heeft u nodig?

Multimode en singlemode vezels worden veelal gebruikt voor backbones in een LAN, of als alternatief voor Cat6/6A databekabeling. Multimode is een kostenefficiënte oplossing bij hoge snelheden (40/100GBASE) op korte afstanden.
Welke oplossing, singlemode of multimode, voor u het beste is hangt af van verschillende factoren. Bij vragen hierover kunt u zich het beste laten adviseren door ons verkoopteam.

Glasvezel connectoren

Een glasvezelconnector is cruciaal voor een goed functionerende glasvezelkabel. ACT glasvezel connectoren zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals keramische ferrules van ziconium en bieden uitstekende prestaties.
Er zijn ruim 40 verschillende soorten glasvezelconnectoren beschikbaar. In de praktijk worden de volgende connectoren het meest gebruikt:
  • ST connector: Heeft een bajonet aansluiting. Deze connector wordt tegenwoordig niet meer geadviseerd bij nieuwe installaties, maar is wel aanwezig op veel oudere apparatuur en wordt hierdoor nog veel gebruikt.
  • SC connector: Deze connector is vierkant van vorm en in verschillende hoeken te polijsten.
  • LC connector: Vergelijkbaar met een SC connector, maar de helft van het formaat en daardoor erg compact. Tegenwoordig is de LC connector de standaard aansluiting op transceivers (SFP modules) en patchpanelen.
  • MPO/MTP: Deze connector kan 12+ vezels verbinden en wordt gebruikt voor 40G / 100G verbindingen.
Vanwege de hoge precisie en het polijstproces kunt u de glasvezelconnectoren niet eenvoudig ter plekke af monteren. Gebruikelijk is om een glasvezel met een connector (pigtail) af te lassen op een bestaande glasvezel. Het is ook mogelijk om een prefabkabel te gebruiken waar al connectoren aan bevestigd zijn.

Hieronder een overzicht van Intronics prefabkabels:

Onze professionals staan voor u klaar

Onze professionals staan klaar om u te helpen. Laat ons weten als u behoefte heeft aan extra informatie of hulp bij het kiezen van een passende oplossing.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op:
Nederland: tel. +31 (0)342 407040, sales@intronics.nl
België: tel. +32 (0)14 220 334, sales@intronics.be
Neem contact op
Aan het laden
Aan het laden