in 5 stappen kiest u de juiste glasvezel patchkabel

Glasvezel patchkabel voor een stabiel netwerk

De juiste glasvezel patchkabel is essentieel voor een stabiel netwerk. Maar hoe kiest u de juiste patchkabel? Waar moet u op letten? Intronics vertelt u wat u minimaal moet weten om de juiste kabel te vinden.

In 5 stappen helpen we u de juiste kabel te vinden:
 1. Wanneer gebruik ik glasvezel patchkabels?
 2. Welke glasvezel patchkabel kies ik?
 3. Op welke kwaliteitsmerken moet ik minimaal letten?
 4. Hoe is een glasvezel patchkabel opgebouwd?
 5. Welke vezels en connectoren worden gebruikt in glasvezel patchkabels?

Verkoopafdeling

Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

t. +31 (0)342 407040
m. sales@intronics.nl
Neem contact op

1. Wanneer gebruik ik glasvezel patchkabels?

Glasvezel patchkabels gebruikt u voor het verbinden van actieve apparatuur onderling. Glasvezel patchkabels worden meestal gebruikt om te patchen in 19” kasten. In enkele gevallen vindt u glasvezel patchkabels ook in kabelgoten om grotere afstanden te overbruggen.

Glasvezel patchkabels worden ook gebruikt als verbinding met de vaste bekabeling. Vaste bekabeling (ook bekend als installatiebekabeling) kan bekabeling binnen een gebouw zijn maar ook buitenbekabeling in bijv. een Fiber to the Home netwerk.

2. Welke glasvezel patchkabel kies ik?

U ziet hieronder een overzicht van de verschillende soorten glasvezel patchkabels.
U kunt eenvoudig terug vinden wat de verschillen zijn en welke kabel waar wordt toegepast. 

Duplex patchkabels – De meest gebruikte glasvezel patchkabel - Data via twee vezels ontvangen en verzenden

Duplex patchkabels zijn de meest gebruikte glasvezel patchkabels. Duplex patchkabels bestaan uit twee kabels die met elkaar verbonden zijn. Duplex patchkabels worden ook zipcords, patchcords of jumpers genoemd. Bij duplex patchkabels wordt één vezel gebruikt voor het verzenden en de ander voor het ontvangen. Dit maakt tweewegcommunicatie mogelijk maakt voor toepassingen als internet en datacommunicatie. De meeste onderstaande kabels zijn moderne varianten van duplex patchkabels met een bepaalde verbetering. Dat geldt voor de uniboot (HD), short boot, ruggedized en armored patchkabels.Simplex patchkabels – Data verzenden en ontvangen over één vezel

Duplex patchkabels bestaan uit twee kabels met aan beide zijden een connector. Simplex patchkabels bestaan uit een kabel met aan beide zijden een connector. U kunt met simplex patchkabels het gebruik van kabels/vezels halveren. Dit kan alleen met speciale glasvezel modules die over één vezel tweewegcommunicatie mogelijk maken.
Deze kabels worden veelal gebruikt in FTTH/telecom toepassingen om het aantal gebruikte vezels te minimaliseren. Simplex patchkabels zijn alleen beschikbaar in singlemode.Uniboot patchkabels - minder volume

Door gebruik van uniboot patchkabels bespaart u volume, doordat de kabels dunner zijn ten opzichte van een duplex patchkabel. De dikte is 3mm in plaats van twee kabels van 2mm. Uniboot patchkabels komen aan hun naam door gebruik van twee connectoren in één boot/tule en hebben twee vezels per kabel. Vooral in datacenters en serverruimtes is ruimte beperkt en levert minder volume in bekabeling een besparing op.
Redenen om voor uniboot te kiezen boven simplex zijn:
 • Ook beschikbaar in multimode wat veel in datacenters gebruikt wordt
 • Geen speciale glasvezelmodules benodigd zoals bij simplexUniboot HD patchkabels – Geschikt voor high density panelen

Uniboot HD patchkabels verschillen van standaard uniboot door de extractor waarmee u de connectoren eenvoudig kunt verwijderen uit een High Density paneel. In High Density panelen zijn adapters zowel horizontaal als verticaal naast elkaar geplaatst waardoor een extractor ideaal is om het lipje van de LC connector in te drukken voor verwijdering.Short boot patchkabels – Bij weinig ruimte voor de connector

Short boot patchkabels zijn ideaal als u weinig ruimte heeft voor de connector vanwege een compacte behuizing of tussen het paneel en de deur van een 19” kast. Short boot patchkabels zijn gelijk aan duplex patchkabels, maar onderscheiden zich door een kortere boot/tule.Ruggedized patchkabels - Betere mechanische bescherming

Ruggedized patchkabels kunt u gebruiken voor lengtes van 10 meter of meer. Standaard patchkabels zijn bedoeld voor korte afstanden binnen een 19” kast. Ruggedized patchkabels hebben een extra mantel voor betere mechanische bescherming. Ze worden ook Flatoval glavezelkabels genoemd vanwege de vorm van de extra mantel.Armored patchkabels – De beste mechanische bescherming

Als uw patchkabels blootgesteld worden aan extreme omstandigheden kiest u voor armored patchkabels. Dit zijn patchkabels met een metalen beschermlaag waardoor de kabels nog robuuster en beter beschermd zijn. Dit type patchkabels worden veelal toegepast in industriële en offshore toepassingen.IP67 patchkabels

Voor buitengebruik kunt u patchkabels toepassen met een IP67 connector voor IP67 water- en stofbestendigheid. Deze kabels worden veelal toegepast voor het verbinden van antennes in een mobiele zendmast met grondbekabeling voor het ontsluiten van draadloze toepassingen zoals wifi of mobiel internet.MTP|MPO patchkabels

Als u verbindingen wilt maken met hoge snelheden (vanaf 40G) is de MTP/MPO patchkabel een uitstekende keuze. Deze kabel en connector bevat 12 of meer vezels en door de bandbreedte van meerdere vezels te combineren worden hoge snelheden behaald. Deze kabels worden veel toegepast in situaties waarin de bandbreedte hoog is en de afstand relatief kort, meestal tot 100 meter. Denk hierbij aan datacenters en serverruimtes.3. Op welke kwaliteitskenmerken moet ik minimaal letten?

Op basis van het uiterlijk van een kabel is niet te bepalen hoe de kwaliteit van een kabel is. Maar hoe bepaalt u dan de kwaliteit van een glasvezel patchkabel? Er is een aantal punten waar u minimaal op moet letten om de kwaliteit te bepalen.

Grades

Er zijn verschillende gradaties in kwaliteit opgesteld door de International Electrotechnical Commision (IEC). Grade A tot en met C, waarbij u bij Grade A verzekerd bent van de beste kwaliteit vezels en connectoren. Voor professionele toepassingen waarbij betrouwbaarheid voorop staat adviseren wij Grade A.

Testrapport

Daarnaast adviseren wij u te kiezen voor glasvezelkabels die voorzien zijn van een individueel testrapport. Dat betekent dat iedere vezel in de kabel is getest op hoeveel licht er wordt gedempt. Deze demping heeft direct invloed op de snelheid en betrouwbaarheid van uw netwerk. Door te kiezen voor glasvezel patchkabels voorzien van een individueel testrapport bent u verzekerd van een kabel die is getest en kent u de dempingswaardes in uw netwerk. 

Kwaliteitsbewaking in het productieproces

Vezeltype en een individueel testrapport vertellen echter niet het hele verhaal. Van groot belang is het productieproces en de kwaliteitsbewaking hiervan. Een verkeerd gepolijste connector kan ervoor zorgen dat binnen afzienbare tijd na installatie de optische prestaties van uw connector minder worden. Dit is niet zichtbaar in het testrapport omdat direct na productie gemeten wordt. Het kan ook voorkomen bij Grade A onderdelen voorkomen bij fouten in het productieproces.

Als u kiest voor een gerenommeerd merk is de kans op fouten in uw netwerk minimaal.

ACT is een gerenommeerd merk en heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd door het leveren van consistente kwaliteit. Bij ACT zijn we hier trots op en wij zullen er alles aan doen om hoge consistente kwaliteit te blijven leveren. Met ACT kabels bent u hiervan verzekerd en dat merkt u door een betrouwbaar netwerk.

4. Hoe is een glasvezel patchkabel opgebouwd?

Een glasvezel patchkabel is samengesteld uit de volgende elementen:
 • De glasvezel / fiber
 • Primaire en secundaire coating: verstevigt de vezel en maakt deze geschikt voor installatie.
 • Kevlar: de vezel wordt beschermt tegen trekspanning door de kevlar/aramide om de secundaire coating.
 • De buitenmantel m(ook wel jacket genoemd): verstevigt de constructie en beschermt de kabel tegen invloeden van buitenaf.
Kevlar heeft als belangrijkste eigenschap dat het zeer sterk is. Zo wordt kevlar gebruikt in o.a. kogelwerende vesten en high end speaker systemen. Ideaal dus voor de bescherming van de vezel. 

5. Welke vezels en connectoren worden gebruikt in patchkabels?

Glasvezel patchkabels zijn beschikbaar met verschillende soorten vezels en connectoren.

Multimode vezel voor korte afstanden

Multimode vezels worden gebruikt voor korte afstanden en hebben als lichtbron een LED of VCSEL. Deze vezels zijn beperkt in lengte en snelheid. Er zijn verschillende generaties multimode vezels beschikbaar, van OM1 tot OM5. Welke variant u het beste kunt gebruiken hangt af van de toepassing en of u een bestaand netwerk uit gaat breiden. In de tabel vindt u meer uitleg.

Singlemode vezel voor lange afstanden

Singlemode vezels worden gebruikt voor langere afstanden en hebben bijna oneindige bandbreedte. De lichtbron van een singlemode vezel is een laser, daardoor is deze krachtiger en nauwkeuriger, maar ook duurder dan een LED of VCSEL. De afgelopen jaren is het prijsverschil echter steeds verder gedaald, waardoor singlemode ook steeds vaker gebruikt wordt voor korte afstanden.

Bekijk hieronder een overzicht van verschillende glasvezeltypes: 
Choose-fiber-optic-patch-cable

Onze professionals staan voor u klaar

Onze professionals staan klaar om u te helpen. Laat ons weten als u behoefte heeft aan extra informatie of hulp bij het kiezen van een passende oplossing.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op:
Nederland: tel. +31 (0)342 407040, sales@intronics.nl
België: tel. +32 (0)14 220 334, sales@intronics.be
Neem contact op
Aan het laden
Aan het laden